همان ذكري را كه گفتم بگو!
تقيّد به آداب ديني
آداب ديني زمانبندي ويژهاي دارند، از اينروي براي پديدآوردن روحيّه زمانشناسي بسيار مؤثّر است. براي نمونه تسبيحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) براي تعقيبات نمازهاي واجب سفارش شده است. تسبيحات حضرت زهرا(سلام الله علیها) افزون بر پاداش معنوي دو ويژگي مهمّ دارند كه براي درمان ضعف اراده مؤثرند: نخست این که وقت آن ويژه است كه هر روز 5 نوبت تكرار ميشود و ويژگي ديگرش، تعداد معیّن و مقیّد آن است که 34 بار "الله اكبر"، 33 بار "الحمدلله"، و 33 بار "سبحانالله" است.
دقّت در انجام تسبيحات كه با اراده انسان انجام شود، اراده ضعيف را تقويت ميكند.
از يكي از بزرگان پرسيدم، اگر ذكر تسبيحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) را كم يا زياد كنيم چه اتّفاقي ميافتد؟ ايشان در پاسخ فرمودند: مثل اين است كه به شما بگويند اگر از فلان نقطه 34 قدم به سمت راست، بعد 3 قدم به سمت جلو و بعد 33 قدم به سمت چپ بروي و آنجا را حفر كني، به گنجی ارزش مند ميرسي! روشن است که اگر در هر كدام از مراحل، يك قدم اشتباه كني و یا به عمد کم و یا زیاد کنی، هرگز به آن گنج نخواهي رسيد.
تعبّد در اسلام جايگاه خاصي دارد و براي تنظيم ساختار ارادي انسان بسيار مؤثر است، زيرا فرد با آن كه ميتواند كلمهاي را كم و يا زياد كند، با اراده خود به آنچه از دين رسيده است پايبند ميشود و ذکر را همان گونه که در دین رسیده است ، به جای می آورد.
پيشوايان دين نيز شاگردان خود را در فراگيري اذكار و اوراد آنچنان تربيت ميكردند كه بدون هرگونه افزوني و كاستي به ذكري كه فرا ميگيرند، پايبند باشند. براي نمونه شخصي از امام صادق (علیه السلام)پرسيد در دوره آخرالزمان چه ذكري بگوئيم؟ امام فرمود: «يا مُقَلِّبَ القُلوب! ثَبِّتْ قَلْبي عَلي دينِك»؛ او در حضور امام گفت: «يا مُقَلِّبَ القلوبِ! وَ الأبصارِ ثَبِّتْ قَلْبي عَلی دينِك»؛ امام فرمود: خداوند مقلّبالقلوب و الابصار هست ولي همان ذكري را كه گفتم بگو! اين ذكر اثر ديگري دارد.1
ادعيه و اذكار و به ويژه تسبيحات حضرت زهرا (سلام الله علیها) در تقويت اراده بسيار مؤثّرند2 و تقيّد به قرائت قرآن هر روز نيز براي بهرهمندي از زمان مؤثّر خواهد بود.
----------------
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: در محضر بزرگان